Menu

W gorącej wodzie kąpana

Blog kulinarny poświęcony głównie słodkościom.

Sernik z kajmakiem.

gabimsp

Sernik na każdą okazję dla największych łakomczuchów. Ulubiony mojego taty i cioci, która do tej pory nie lubiła serników.

Składniki:

Na spód:

- 170g herbatników

- 25g roztopionego masła

Masa serowa:

- 600g twarogu mielonego trzykrotnie

- 500g serka mascarpone

- 5 jajek

- 2 łyżki mąki ziemniaczanej

- 3/4 szklanki cukru

- cukier waniliowy

- 1/4 szklanki kremówki

Dekoracja

- 250g masy krówkowej (kajmaku)

- orzechy do dekoracji

Sposób przygotowania:

Herbatniki potłucz jak najdrobniej. Wymieszaj z roztopionym masłem na elastyczną masę (jeśli nadal herbatniki nie będą chciały się "kleić" ze sobą dodaj jeszcze roztopionego masła). Spód przełóż do tortownicy o średnicy ok. 24cm. i wstaw do lodówki. Wszystkie składniki oprócz jajek mieszamy w mikserze. Gdy powstanie jednolita masa dodawaj po jednym jajku w odstępach ok. 12 sekund po każdym jajku. Masę wylej na ciasteczkowy spód. Ciasto włóż do nagrzanego na 170 stopni piekarnika i piecz 15 minut. Następnie skręć temperaturę na 120 stopni i piecz 90 minut. Sernik studzimy w obręczy 1-2 godziny i wkładamy na noc do lodówki. Następnego dnia na sernik wylej kajmak i udekoruj orzechami. 

                                                                                                                                                                                   Smacznego!

 

IMG_2732

 

IMG_2729

© W gorącej wodzie kąpana
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci